Boka

juni 20, 2016

För att hitta en riktigt billig restresa idag får du göra lite själv, men det är enkelt att hitta och utnyttja de prisras som fortfarande existerar i branschen. Gå igenom de tre sektionerna nedan för att boka en fyndresa som garanterat blir billigare en de som resebyråerna kallar för “Sista Minuten”. I grunden handlar det om att själv kombinera lågprisflyg, charterbolagens billiga enkelbiljetter och lågprisboende.

1. Charterbolagens enkelbiljetter

Dessa finns framförallt nära resedatum, men även i längre tidsperspektiv. Perfekt att utgå ifrån och sedan kombinera med lågprisflyg.

Fritidsresors enkelbiljetter
Vings enkelbiljetter
Apollos enkelbiljetter (välj envägs i listan)

2. Lågprisflygen

Skyscanner är ett utmärkt verktyg. Sök destination “Överallt”, både för att hitta billiga utresor ut från Sverige och för att hitta de smarta kombinationer som tar dig hem. Sök gärna hel månad för att isolera prisdipparna.

 

3. Boende

Internetsajter som  Booking.com  har regelbundet erbjudanden från boenden på semesterorter. Välj det mest prisnedsatta för att slutföra din fyndresa.

Glöm inte att möjligheten att hitta billiga och bra boenden på charterorter med hjälp av uthyrningsnätverk som AirBnb.
Några Tips & Tricks

Det kan bli lite av en hobby att surfa runt och hitta det absolut billigaste guldkornet. Efter ett tag lär man sig hur det fungerar och får en känsla för när möjligheterna uppstår. Här är lite blandade tips för att komma igång.

Charterbolagens enkelbiljetter
Det är platser som blivit över i den intrikata planeringen för att flighterna ska vara så effektiva som möjligt. Prisdumpningseffekten uppstår framförallt i tider av större skollov då horder av folk måste hämtas eller lämnas samtidigt som få är intresserade av att åka åt andra hållet.

Enkelresorna finns både till resmålet och hem, men att hitta en matchning kräver tur och is i magen (se reseberättelse). Att kombinera lågprisflyg och charterbolagens enkelbiljetter är en utmaning på så sätt att lågprisbolagens priser brukar vara lägst cirka 6 veckor innan avgång medan charterbolagens enkelbiljetter dyker upp alldeles inpå resan. Här handlar det om avvägning och att hitta guldkorn. Lägg gärna många dagars research. Då får du en bild av prisutvecklingen och kan hugga på plötsliga tokpriser.

Lågprisflygen
Skyscanner är det bästa verktyget. Experimentera ett tag så lär du dig att isolera guldkornen och kan hitta de där superbilliga kombinationerna.

Du hittar nästan alltid riktigt billiga biljetter om du är flexibel med avresedagarna och resmålet och är beredd att byta plan någonstans i Europa. Priserna ligger ofta lägre mitt i veckan och enligt vissa lönar det sig också att boka på torsdagar eftersom trycket då är som minst.

Utnyttja Skyscanner optimalt genom att göra breda sökningar med begreppen “Överallt” och “hela månaden”. Då kan du exempelvis söka “Gran Canaria” till “Överallt” under en hel månad. Du kommer att gilla att det alltid finns resor för någon hundralapp till exempelvis Tyskland eller England. Därifrån går du vidare till att hitta en billig anslutning till Sverige.

OBS: Det händer att plan är sena och det finns därför en risk att du missar ett anslutningsflyg. En tumregel kan vara att ta ut tre timmar i bytestid, du har nämligen rätt till ersättning om ett plan är mer än tre timmar försenat. Du kan ta hjälp av flightrights.se eller DealAid om det skulle hända dig.

Vill du resa optimalt billigt och känner dig väldigt flexibel kan det ofta hända att det ligger en natt emellan ankomst och avgång. Då finns det oftast möjlighet att sova på flygplatsen. En resurs är sajten SleepingInAirports.net. Där kan du få massor av tips från andra resenärer kring hur du sover över på bästa sätt på just den flygplats du tänkt dig.

Inrikesflyg
Tänk också på att undersöka inrikesflygen. Om du till exempel hittar en extremt billig resa till Milano kanske du kan komma till Sicilien för en spottstyver extra. Vår resa till Eilat utnyttjade det faktum att du flyger superbilligt direkt till Tel Aviv och därifrån går billiga anslutningar i skytteltrafik till Eilat. Vår resa till Lanzarote 2014 nyttjade lokalflyget mellan kanarieöarna.

Reguljärflyg
Många flygbolag brukar köra speciella kampanjer då och då, med priser som inte kommer upp på Skyscanner. Ta för vana att kolla SAS när du lägger upp din Sista Minuten.

Hyrbil
För att komma till boendet kan hyrbil vara ett alternativ. Det är ofta förhållandevis billigt och gör att du kan behålla frihetskänslan på din sista minutenresa. Om du satsar på självhushåll är bilen också bra för att komma till närmsta stormarknad av Liedl-typ. Om du räknar in vinsten av att inte vara beroende av restauranger eller svindyra “supermarcados” och transporten till och från flygplatsen kan bilen betala sig själv, speciellt på korta resor. Skyscanners motor för billiga flygbiljetter finns även för hyrbilar:

Hoppas du finner våra råd värdefulla. Har du egna tips eller reseberättelser, kommentera nedan eller hör av dig.