Eilat

Med en ny metod tråcklade vi oss ner till värmen billigt igen. Denna gång hoppade vi helt över charterbiljetterna och satsade på att kombinera lågprisflyg och inrikesflyg för att nå fram till solen extremt billigt även denna vinter.

Lågprisbolagen hittar hela tiden nya destinationer utefter nya behov. Norwegian hade börjat med direktflyg till Tel Aviv i Israel och det är en flyglinje som ofta erbjuder häpnadsväckande låga priser. Vi köpte biljetter dit för 699 kronor mindre än en månad innan avfärd. Ett väldigt bra pris för att komma utanför Europa. Vad gör man då i Tel Aviv mitt i vintern. Ja, man kan ta en spännande storstadsweekend, men den här sajten handlar om sol och bad och den typen av semester. Visserligen finns en strand Tel Aviv, men på vintern ligger temperaturen runt 15, max 20 grader.

Däremot finns det en turistort i södra Israel som heter Eilat och som liggger vid Röda havets övre spets, med i princip solgaranti och 25-30 grader på vintern. Dit går inrikesplanen från Tel Aviv i skytteltrafik. En timmes flygfärd för cirka 350 kronor. Sammanlagt blev det runt tusenlappen för en resa från Arlanda ner till Röda Havets värme alltså. Solsäkrare än Kanarieöarna och mer spännande, men inte överdrivet exotiskt.

Eftersom israelerna åker till Eilat på sommaren är det lågsäsong på vintern. Därför är även de lyxigare hotellen överkomliga prismässigt. Är du riktigt budgetmedveten finns det en camping några minuter söder om staden (buss nr 16 från flygplatsen). Där kan du sätta upp ett medhavt tält eller hyra plats i ett vindskydd. Det är också unikt nog tillåtet att sova på stränderna i detta område, vilket många dykare gör eftersom dykningen strax bortom Eilat stad är superb.

Resan till Eilat var lyckad och bjöd på en fin injektion av sol och värme, men tyvärr verkar kalla pooler vara “standard”. Det är märkligt att man inte i större utsträckning värmer upp dem med hjälp av solpaneler. Kranvattnet var gott och fullkomligt drickbart eftersom man inte tömmer någon ökenkälla utan avsaltar havsvatten och det blir väldigt rent och fint i den processen. Att vandra upp i öknen var fantastiskt och det var spännande att närma sig den egyptiska gränsen och stöta på en militärpostering. Området anses relativt säkert trots att det ligger där det ligger. Mycket få incidenter har inträffat i Eilat under åren.

Allt som allt, en annorlunda sista minuten att rekommendera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *